Jalostustavoiteohjelman (JTO) päivitys

Tällä palstalla käydään keskustelua keeshondien jalostuksesta ja terveydestä.

Moderator: Hallitus

Post Reply
Belgauk
Posts: 882
Joined: Sat Mar 08, 2014 8:37 am
Contact:

Jalostustavoiteohjelman (JTO) päivitys

Post by Belgauk » Sat Nov 19, 2016 3:58 pm

Suuria muutoksia tai mullistuksia ei ole tapahtunut kuluvan jto kauden aikana, joten jto:ssa ei olisi suuria päivityksiä, jos keskustelussa ei tarvetta ilmene.
Jto:n päivitettävistä asioista on tehty muistio pohjainen listaus ja jotta pystyt listausta seuraamaan on hyvä ottaa nykyinen jto avuksi, joka löytyy yhdistyksen sivuilta http://www.suomenkeeshond.fi/lomakkeet/ ... _FINAL.pdf

Päivitettävät asiat, joita listauksessa on ovat hyvin pitkälle tilastoihin perustuvaa faktatiedon päivittämistä. Kohdasta 6 alkaen on tulevaisuutta.

Muutamia muutoksia mainittakoon.
Nykyisessä jto:ssa mainittua monimuotoisuuskartoitusta ei ainakaan tämän hetken tiedon mukaan pystyttäisi tekemään tulevaisuudessa. Edellinen monimuotoisuuskartoitus on tehty vuonna 2010.
Vuodesta 2013 lähtien keeshondeille on ollut mahdollista saada virallinen selkälausunto. Suosituksiin ja lisäsuosituksiin jalostuskoirille ja yhdistelmille ehdotetaan lisättäväksi selkä. Selkää koskevat lisäykset on otettu suoraan kennelliiton suosituksista ja spondyloosin kohdalla mentäisiin samalla linjalla, kuin muutkin terveystutkimukset eli huonointa ei saa olla. Selästä kennelliiton sivuilla http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja- ... amuutokset
Terveyskyselyn uudistus. Vuosittain tehtävästä terveyskyselystä luovutaan ja siirrytään viiden vuoden välein tehtävään poikkileikkaus kyselyyn.

Jto päivityksen muistio https://docs.google.com/document/d/1bWK ... sp=sharing

Keskustelu käydään loppuvuoden ajan ja vuoden vaihtuessa aletaan päivittämään tilastotiedot ajan tasalle ja katsotaan onko keskustelun aikana tullut muuta päivitettävää.
Osista tilastotiedoista löytyy yhdistyksen sivuilta vuoteen 2015 asti päivitetyt tiedot.


Keskustelu alkakoon.
Jenni Lahtonen
Waatan Daucus "Kassu" -12
Iwan Kaukasiankoira -06

User avatar
Pirre
Posts: 114
Joined: Wed Mar 05, 2014 10:10 pm
Contact:

Re: Jalostustavoiteohjelman (JTO) päivitys

Post by Pirre » Mon Dec 19, 2016 12:21 pm

Muutamia kysymyksiä heräsi ensilukemalta. Lisää tulee varmasti mieleen, kun ehdin perehtymään tähän kunnolla :).

- Tulisiko selkä ehdoksi pentuvälitykseen pääsemiseen? Selästä on vielä kovin vähän tietoa, ja lievien muutosten merkityksestä ihan koiraeläimellä yleisestikin.
- Jalostuskoirien suosituksissa sanotaan, että "Yhden ja saman haplotyypin suhteen samaperintäisiä koiria ei tule yhdistää". Kuitenkin "Monimutoisuuskartoitus poistetaan, koska sitä ei pystytä toteuttamaan tämän hetkisen tiedon mukaan." Pitäisikö nämä saattaa linjaan?
- Voisiko "Iho-ongelmat" jatkossa eriyttää yleisotsikon alta? Onhan se nyt eri asia, onko aiheuttaja kilpirauhasen vajaatoiminta, allergia vai alopecia X. Nyt ne ovat yhteenvedoissa yhtä ja samaa isoa möykkyä.

Ihan yleisesti; itse kaipaisin pohdintaa siitä, mitkä ovat kessun todelliset ongelmakohdat. Ovatko ne luustossa ja missä nivelissä, tai silmissä? Yleiset tutkimussuositukset olisi hyvä suunnata sen mukaisesti. Vaikka kannatankin laajasti tutkimista ja tiedonkeruuta sitä kautta, on tavallista seurakoiranomistajaa vaikeaa motivoida tutkituttamaan koiraansa kovin laajasti ihan varmuuden vuoksi. Koko paketti (silmät, lonkat, polvet, kyynärpäät, selkä) maksaa isommista kaupungeissa jo viitisensataa. Tämä on monelle varmasti jo kynnyskysymys. On ikävää, jos kaikki tieto (esim. kokemukseni mukaan ongelmallisista kyynärpäistä) jää sen takia saamatta.
Storywood kennel - keeshondit monessa mukana
Kotisivut Blogi

Belgauk
Posts: 882
Joined: Sat Mar 08, 2014 8:37 am
Contact:

Re: Jalostustavoiteohjelman (JTO) päivitys

Post by Belgauk » Tue Dec 27, 2016 9:41 am

Oma henkilökohtainen näkemykseni asioista.

Selkä.
En laittaisi ehdottomaksi ehdoksi selkää pentuvälitykseen tai jalostuskoirien suosituksiin. Nykyisessä jto:ssa on esim. lonkat ja kyynärät suositeltu kuvattavaksi ennen toista astuttamista (eli ilmeisesti tähän kohtaan myös selkä??)
Jos selkä olisi ehdottomana ehtona, niin tulisiko se rajaamaan joissain määrin jalostusmateriaalia pois ihan vaan sen takia, ettei ehdot täyttyisi kaikilta osin? Meillä on kuitenkin esimerkiksi potenttiaalisia uroksia, joita on käytetty jalostukseen kerran ja terveystarkit on tehty kaikilta muilta osin, paitsi selän osalta.
No jos selkä halutaan lisättäväksi jalostuskoiran suosituksiin (nyt ehdotettu mainittavaksi lisäsuosituksissa LTV ja suosituksissa spondarin huonoin), niin mitä siitä halutaan. Riittääkö LTV vai halutaanko spondari vai kaikki saatavat?
Enemmänkin nyt yrittäisin kannustaa tutkituttamaan selän, jotta siitä saataisiin tietoa ja meillä alkaisi olemaan esim. viiden vuoden kuluttua tietoa, kun jto:n uudelleen koonti tulee eteen.

Monimuotoisuuskartoitus
Tämän kohdalla on kyllä ristiriita, mutta. Tällä hetkellä ei monimuotoisuus kartoitusta meidän tiedon mukaan pysty tekemään. Ajatus kuitenkin on, jos tulee mahdollisuus tehdä monimuotoisuuskartoitus, jolla on keeshondille annettavaa, niin sellainen tehtäisiin. Tämä on jäänyt tähän porsaanreiäksi seuraavaa viitivuotis kautta silmällä pitäen. Toki voidaan poistaa ja lisätä aikanaan uudelleen, jos tilaisuus monimuotoisuuskartoitukseen on tullut.

Iho-ongelmat
Iho-ongelmat ovat immuunijärjestelmän häiriöihin liittyvissä ongelmissa. Alopesia X on ihosairaudet otsikon alla, muut ominaan alaotsikoinaan. Yhteenveto on yhteinen jto:n rakenteen vuoksi.
Toki on eroa onko aiheuttaja kilpirauhanen, ruoka-aine yliherkkyys tai joku muu. Nämä ovat tehty terveyskyselyjen pohjalta, joiden pohjalta voi olla haastaavaa ruveta selkeää eroa tekemään aiheuttajien välillä, varsinkin kun kaikista ei ole selkeää diagnoosia aiheuttajasta olemassa.
Nyt kun päivittämisestä puhutaan, niin ks. kohdan 4.3 kohdalla on kyseessä tilasto- ja numerotietojen ajantasalle saattaminen. Olisiko seuraavan kokonaistarkastuksen (viiden vuoden kuluttua tehtävä) kohdalla aiheellista muuttaa ks. kohdan rakeenteellista muotoa?

Tutkiminen
Itse näkisin mielelläni vielä enemmän terveystutkittuja yksilöitä, jotta tietoa kertyisi.
Tein pienen taulukoinnin, johon on kerätty kahdelta eri kaudelta tutkimustuloksia. https://docs.google.com/document/d/11QX ... sp=sharing
Taulukointia tarkastellessa voi huomata, että paljon parjatut kyynärpäät eivät juuri ole muuttuneet terveet/ sairaat osuudeltaan, tosin eipä niitä olla paremmaksikaan saatu. Toki huonompien määrä on aavistuksen kasvanut kyynärpäissä. Lonkissa terveiden ja sairaiksi luokiteltavien ero on kaventunut. Silmäsairauksien kohdalla on tapahtunut mielenkiintoinen keikahdus. Muiden silmäsairauksian osuuden vähentyessä yksi silmäsairaus on noussut selkeästi esille yleisimpänä silmäsairautena.

Mitkä ovat ne työkalut, joilla saataisiin tietoa/ tutkimustuloksia ja millä saataisiin muutosta parempaan tapahtumaan? Itse en näe hedellämälliseksi pakottavaa ja tiukkoja rajalinjoja vetävää tapaa. Näkisin että tämä lähtee paljon kasvattajista/ harrastajista ja kasvattajien omasta aktiivisuudesta ja halusta tietää kasvatustyönsä aikaansaanti ja sitä kautta perustelujen kera tutkimuksiin kannustava asenne. Ei terveystutkimuksia pelkästään jalostuksen tähden tehdä, vaan myös koiran, jotta olisi tieto tulevaisuudesta ja riskeistä ks. yksilön kohdalla. Tutkimuksia tehdessä siitä hyötyy koira sekä rotu.
Jenni Lahtonen
Waatan Daucus "Kassu" -12
Iwan Kaukasiankoira -06

User avatar
Pirre
Posts: 114
Joined: Wed Mar 05, 2014 10:10 pm
Contact:

Re: Jalostustavoiteohjelman (JTO) päivitys

Post by Pirre » Tue Dec 27, 2016 11:21 am

Belgauk wrote:Mitkä ovat ne työkalut, joilla saataisiin tietoa/ tutkimustuloksia ja millä saataisiin muutosta parempaan tapahtumaan? Itse en näe hedellämälliseksi pakottavaa ja tiukkoja rajalinjoja vetävää tapaa. Näkisin että tämä lähtee paljon kasvattajista/ harrastajista ja kasvattajien omasta aktiivisuudesta ja halusta tietää kasvatustyönsä aikaansaanti ja sitä kautta perustelujen kera tutkimuksiin kannustava asenne. Ei terveystutkimuksia pelkästään jalostuksen tähden tehdä, vaan myös koiran, jotta olisi tieto tulevaisuudesta ja riskeistä ks. yksilön kohdalla. Tutkimuksia tehdessä siitä hyötyy koira sekä rotu.
Tästä olen samaa mieltä. Omista kasvateistamme tutkimusikäiset kasvatit on tutkittu hyvin kattavasti (pari on tutkittu ulkomailla, eli niiden tulokset eivät näy Koiranetissä). Lähes kaikki kasvattimme on tutkittu ja lisää on tulossa. Tästä suuri kiitos kuuluu vastuullisille ja fiksuille kasvatinomistajillemme. Me kasvattajina koetamme toki kannustaa ja perustella. Vaan kovin laaja ja kallis tutkimuspaketti on jo hieman hankalaa perustella. Siksikin näkisin, että olisi hyvä miettiä, missä se Akilleen kantapää kessuilla todellisuudessa on.
Storywood kennel - keeshondit monessa mukana
Kotisivut Blogi

Belgauk
Posts: 882
Joined: Sat Mar 08, 2014 8:37 am
Contact:

Re: Jalostustavoiteohjelman (JTO) päivitys

Post by Belgauk » Mon Mar 27, 2017 6:52 am

Päivitetty JTO nähtäväksi, ennen kuin lähtee kennelliittoon.

https://drive.google.com/file/d/0B0T18e ... sp=sharing

Pahoittelen, kun ei ole aikaisemmin saatu eetteriin, mutta valitettavasti elämää on myös yhdistyselämän lisäksi.
Jenni Lahtonen
Waatan Daucus "Kassu" -12
Iwan Kaukasiankoira -06

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests